När Covid 19-pandemin sköljde in över världen var det mycket som stannade av. Några som tvingades ställa in och ställa om var besöksnäringen. Högskolan Väst har varit en del av projektet UPREST som undersökt hur den europeiska turistsektorn kan utvecklas genom digitalisering.
UPREST är ett Erasmussamarbete som springer ur en större kontext. Nämligen ett samarbetsprojekt som initierats av EU-kommissionen där 100 europeiska kommuner arbetat tillsammans kring digitalisering.
I kölvattnet av pandemin såg Vänersborgs kommun och Trollhättans Stad stora nedgångar i besöksnäringen. De bestämde sig för att gemensamt utforska områdena digitalisering och hållbar turism – och säkerställa att turistindustrin blir konkurrenskraftig och relevant för framtida besökares behov.
Utveckla digitala färdigheter
Det har visat sig att digitala upplevelser och hållbarhet är viktiga frågor när man bestämmer vilka städer och länder man vill besöka, och här finns stor potential för utveckling i lokala ekosystem. Målet med projektet är att utveckla de olika aktörernas digitala färdigheter. Högskolan Väst blev tidigt en samarbetspartner.
– Vi har en lång tradition på högskolan av att studera och utbilda inom digitalisering. Vi arbetar mycket med AI, VR och AR, och hur man skapar en medvetenhet om teknikens påverkan på arbetsuppgifter, säger Kristina Johansson som är docent i arbetsintegrerat lärande på Högskolan i Väst.
– I UPREST-projektet har vi varit delaktiga i att ta fram en utbildningsmanual som chefer kan använda för att utbilda sig och sin personal i digitalisering kopplat till hållbar turism, säger Kristina Johansson.
Europeiskt partnerskap
Vänersborg och Trollhättan ingår i det svensk-italienska EU-nätverket SERN. Där ingår även samarbetsstäderna Cervia och Ravenna, och till den här samverkan knöts även den kroatiska regionen Kvarner. Tillsammans bildade de ett partnerskap där de fick loss pengar för projektet UPREST, en förkortning av Up- & Reskilling Sustainable Tourism.
– Vi började med en nulägesanalys för att förstå vad man kunde om AI, big data och andra digitaliseringsbegrepp. Det visade sig att det generellt fanns en ganska vag uppfattning och liten kompetens kring detta. Därför fick Högskolan Väst i uppdrag att ta fram ett utbildningsmaterial för besöksnäringar, hotell- och restaurangbranschen och turistbyråer, berättar Anders Fridén som är projektledare för UPREST.
Tre tips till lokala turistnäringen
Utbildningsinnehållet är nischat mot europeiska turistentreprenörer och ska ge en ökad förståelse för hur man kan använda nya digitala verktyg för att utveckla sin verksamhet. När projektet nu snart går i hamn vill Anders Fridén skicka med tre tips till lokala turismaktörer på hur de kan använda utbildningen.
– Jag tycker att man ska samla sitt team när turistsäsongen är över, genomföra utbildningen med alla de moduler, filmer och quiz som finns, för att sedan klura på vad det kan innebära för den egna verksamheten inför 2025, , säger Anders Fridén.
– Därefter skulle jag råda dem att leta upp en samarbetspartner som får göra en peer review med vårt verktyg. Det innebär att man får kvalificerad feedback på vad man kan göra bättre. Mitt sista tips är att etablera ett nära samarbete med den kommun och turistorganisation man tillhör för att utveckla samarbetet, säger Anders Fridén.
Utbildning i moduler
Högskolan Väst har ansvarat för den slutgiltiga utbildningsmanualen och sett till att det blivit en hållbar, pedagogisk och självinstruerande produkt.
– Den här utbildningen gör att man blir bättre rustad, det finns stor utvecklingspotential för de som går igenom den. Vi vänder oss till dem som ska driva utbildningen och mitt medskick är att gå igenom materialet två gånger, från början till slut. När man gjort det kan man titta på vad i den man vill använda. Utbildningen är upplagd i moduler där man kan plocka ut den del som passar ens verksamhet bäst, säger Kristina Johansson.
I höst ska UPREST-projektet avrapporteras till EU.
Kontakt: Anders Fridén, Vänersborgs kommun och Kristina Johansson, Högskolan Väst.